Særudstilling - tekstilkurve af Birgit Daa Birkkjær

25feb(feb 25)11:0027apr(apr 27)17:00Særudstilling - tekstilkurve af Birgit Daa BirkkjærSe udstillingen til sidst i april

Yderligere info

Birgit Daa Birkkjær udstiller sin særlige og smukke kurve hos os indtil sidst i april 2023.

Kurvene er vævet af forskellige materialer – fx sider fra en gammel bønnebog, hestehår og andet. Birgit Daa Birkkjær fortæller lidt om det på sin hjemmeside. Hun skriver blandt andet:

Med en teknik, jeg selv har udviklet, væves kurvene fladt på en væv og trækkes derefter sammen til den tredimensionelle form.

Mine grundmaterialer har i mange år været hør, men nu har jeg fået fat i andre spændende materialer som blandt andet papirgarn og hestehårsgarn.

Når kurven er helt færdig – får den en overfladebehandling med tekstil- eller trælim, som gør den stiv og holdbar.

Mine kurve er ikke tænkt som brugsgenstande, men som tekstile objekter / skulpturer – der er dog mange, der bruger mine små vævede æsker til smykker o.lign.

Papirgarn og papirvævning

SHIFU er nævnt i japanske bøger gennem det 17. og 18. århundrede, men man har sandsynligvis kendt til metoden at spinde papirgarn allerede omkring 5. og 6. århundrede (et par hundrede år efter, at man begyndte at fremstille papir).

I midten af det 8. – 10. århundrede er der eksempler på, at man lavede hårbånd af tyndt papirgarn.

Fremstilling af tråden

Til at fremstille SHIFU, blev der brugt papirtråd lavet af kozo – det meget stærke japanske papir – lavet af bark.

Jeg har prøvet at fremstille papirtråd af kozo – efter den traditionelle metode, hvor papiret strimles i meget tynde stimler – eller rettere i én kontinuerlig strimmel, og derefter spindes til ultratynd tråd.

Jeg fik spundet lidt tråd på rokken på traditionel vis, men det var vanskeligt, og da jeg ikke ønskede at anvende det i beklædning, men i mine skulpturelle kurve, gik jeg hurtigt væk fra den metode.

I stedet strimler jeg papiret i en makulator (jeg har to, én til 3,9 mm og én til 6mm strimler).

Det giver strimler af passende længder, som jeg derefter snor sammen i hånden.

Metoden er meget simpel, og giver mulighed for at eksperimentere med mange forskellige papirtyper og mulighed for at sno papiret sammen med andre fibre (hestehår, plantefibre etc.)

Nu har jeg eksperimenteret gennem nogen tid, hvor jeg har lavet snor af forskellige plantefibre, og det giver mig nu mulighed for at fremstille spændende garn til mine vævede kurve.

At fremstille snor af papirstrimler og planter i hånden, kræver ikke noget udstyr, man kan bringe materialet med sig overalt (eller finde lokale plantefibre) og fremstille snor når som helst og hvor som helst.

Fra særudstillingen hos os – Birgit Daa Birkkjær

.

Se eventuelt Birgit Daa Birkkjærs hjemmeside her.

Tidspunkt

25. februar 2023 11:00 - 27. April 2023 17:00(GMT+02:00)