Kunst og ildsjæle
Kunsten i Skælskør er vokset frem nedefra både blandt kunstnere i lokalområdet og blandt borgerne i Skælskør, som rummer rigtig mange dedikerede ildsjæle. Lysten og viljen til samarbejde samt handlekraft er en vigtig grundsten.
.
Butikken Købmandsgården
Vores butik, som nu hedder KUNST & DESIGN Købmandsgården, men i daglig tale blot Købmandsgården, åbnede i 1996, og fejrede dermed 25-års jubilæum i 2021.
Dette udsalg af kunsthåndværk og unika af høj kvalitet var den spæde start til en øget interesse for kunsten i Skælskør og et fundament der er bygget videre på. Læs mere om vores butiks start og tankerne bag.
.
Det Internationale Keramiske Center Guldagergaard
Guldagergaard ligger i Skælskør og blev etableret i 1997, hvor gruppen Clay Today var primus motor. Her var blandt flere andre Nina Hole (1941-2016) en af de førende kræfter, hun boede i Ørslev lidt uden for Skælskør.
Keramikere fra hele verden kommer til Guldagergaard, hvor de bor og arbejder i måneder, får netværk og eksperimenterer med kunstnerisk udtryk og brændinger i de mange ovne. Centret har også et uddannelsesprogram.
Guldagergard er omgivet af Skælskør Bypark, som er en nyere bypark med finurlige keramiske skulpturer. Andre interesser også blevet tilgodeset i form af en lille motionsoase og en stor klatrebakke. I sæsonen kan man plukke frugterne fra de mange frugttræer.
.
Claytopia på Guldagergaard
I sommeren 2021 blev den månedlange og eventyrlige event Claytopia introduceret og fik stor opbakning fra Skælskør og opland. Det er planen at lade det være en årligt tilbagevendende sommerevent.
“Et univers med keramik, samtaler og live musik. En måned med kunst og håndværk i centrum, krydret med artist talks, koncerter, samtalesaloner, café, food trucks, film og designshop samt spændende workshops for hele familien“, skriver Guldagergaard på Claytopias hjemmeside.
.
Kunstnerlavet KIT
Kunstnerlavet KIT blev etableret i 2010, og her var Metha Molsted den grundlæggende kraft. En grundidé var, at attraktive, ledige lokaler i Skælskørs bymidte kunne huse gallerier og kunstnere i synergi med byens øvrige liv.
“Kunstnerlavet KITs kunstnergruppe består lige nu af 19 professionelle kunstnere, kunsthåndværkere, designere og andre professionelt skabende mennesker. De mange kunstnere og deres familier har bosat sig i lokalområdet og er på den måde med til at præge dagligdagen i byen“, skriver KIT på sin hjemmeside.
.
Bruuns Hjørne og Keramikmakkerne
To af tre keramikere på Bruuns Hjørne, Nelly Gaskin og Lene Hansen, var nogle af de første professionelle kunstnere, der blev en del af KIT. Det er de stadig sammen med 17 andre professionelle kunstnere.
Senere dannede Cecilie Dige og Gitte Nurup Keramikmakkerne, som også har et udsalg i Skælskør.
.
Keramikfestivalen
Keramikfestivalen er en årligt tilbagevendende begivenhed i juli (2. onsdag i juli) med over 70 deltagende, professionelle keramikere og mange, mange keramikglade besøgende.
Når du går en tur i Skælskør, skal du huske at kigge ned og se de mange chaussésten, som er lavet af gæsterne, både børn og voksne, under Keramikfestivalen. De større sten i Algade er lavet af professionelle keramikere, og der kommer nye sten til hvert eneste år.
.
Skælskør Kunstforening og de to tunneler
De to tunneler fra byen til Noret er udsmykket med kunstværker, der forbinder byen med naturen. Skælskør Kunstforening, som laver flere udstillinger om året, står bag to tunneludsmykninger, som har forvandlet to kedelige betontunneler til spændende overgange mellem by og nor.
Fodgængertunnelen samt trappen fra Skovvej til Noret blev i 2020 udsmykket af Kristian Vodder Svensson sammen med Skælskør Skoles kunsttalentklasse.
Den anden tunnel går fra Nytorv for enden af en sti ned til den østlige side af Noret. Denne tunnel blev i 2019 udsmykket af Mia-Nelle Drøschler.
.
Kunst i Pinsen
Kunst i Pinsen er en årlig begivenhed, hvor over 20 kunstnere og kunsthåndværkere repræsenterer Skælskør. Såvel amatører som professionelle deltager i Skælskør og omegn og over hele Vestsjælland hvert eneste år, og begivenheden tiltrækker mange kunstinteresserede gæster.
.
De mange frivillige
I Skælskør har vi altid været gode til at give plads til frivillige, der vil skabe en oplevelse for andre. De mange arrangementer opstår ud fra devisen: ”Vi gør det for os selv, fordi vi synes, det er sjovt, og så må andre gerne være med”